Rage Review
Gen: FPS
Producator: id software
Distribuitor: Bethesda
Data lansarii: 4 octombrie 2011
Platforme: Xbox 360, PC, PS3
Rating: Mature +17
Cand furia ii napadeste pe producatori
Well... multe lucruri sunt facute in graba. Din cele mai vechi timpuri. Sa nu credeti acum ca voi incepe cu istorioare si povesti, doar pentru a umple spatiul gol. Dar este un fapt. Lucruri au fost, sunt, si vor fi facute in graba, din mai multe motive. Ca si jocul de fata. Anuntat in 2008 la E3 de id software, cu ocazia lansarii noului motor grafic id Tech 5, avea sa fie lansat sub marca Electronic Arts. Insa cum treburile nu merg mereu cum au fost stabilite, a ajuns sub aripa celor de la Bethesda. Prima mea impresie dupa ce am vazut noul trailer, a fost ceva gen „Ok now... iar unu cu apocalipse, parca nu e plina lumea de ele’’. Initial aveam de gand sa nu ma stresez prea mult pentru el. Dar e facut de inventatorii primului joc FPS din lume, asa ca de ce sa nu ii dau o sansa ?
Apocalipsa nu are nevoie de prea multe
Incep prin a va spune ca jocul cere 25GB pentru a rula in voie (THE HELL?!). Primul joc care cere peste 16GB sa ruleze (si eu credeam ca Batman Arkham City era mare). Povestea... well, nu e chiar epica si viscerala. De fapt, e genul de poveste care exista doar ca sa motiveze faptul ca te afli acolo unde te afli.
Totul a inceput atunci cand (inevitabil) un asteroid gigantic se indrepta spre sfera albastra, pe care o numim „casa”. Dandu-si seama ca nu se mai poate face nimic, mai marii destepti ai lumii si oamnei de stiinta, salveaza o mica mostra din rasa pamanteana in niste capsule (The Arks), cu speranta ca peste ani buni dupa dezastru, viata pe pamant sva incepe din nou, de la zero. Ei bine... faza e ca dupa dezastru, au ramas in viata mai multi humanoizi decat cei din capsule, formand-usi mici sate si orase din materialele de baza care se mai gaseau, adica resturi (de orice fel), metale, table, bucati de ciment, tevi, orice rest pe care il lasase in urma glorioasa civilizatie. Copaci, verdeata, paduri, nu se mai gasesc pe dealurile universului post-apocaliptic. Tot ce vezi seamana cu un... desert. Multe vai, piscuri aride, stanci, coline, nisip si praf care iti intra in ochi, mai lipsesc doar tufisurile alea din filmele cu cowboy, care habar nu am cum se numesc.
Omu’ fara acoliti nu poate
Oricum ar fi omul, mai bine spus, oriunde ar fi, nu poate trai fara socializare, si fara semeni cu care sa se ajute, si sa isi imparta bucuriile. Asta se observa si aici. Supravietuitorii dezastrului au luat-o de la capat. Si-au reconstruit mici sate, orase, barloguri, locuri unde pot duce un trai impreuna, cat de cat decent. Fac negot unii cu altii, au creat un nou sistem economic, si cum stiu deja ce e aia tehnologie, fac lucrurile intr-un mod destul de avansat. Fiecare orasel are un primar sau un conducator, depinde de marimea lor. Normal ca, mereu vor exista cei care vor vrea totul fara munca, folosind forta la nevoie. Si aici intra in scena hotomanii Wasteland-ului. Dusamnii sunt diversi, de la pradatori care folosesc forta bruta si vre-o arma pe ici pe colo, ingineri care niciodata nu parasesc cover-ul (dar nici papa-lapte nu sunt), indieni nu prea prietenosi, matahale rusesti, inarmate din cap pana-n picioare in armuri in care trebuie sa tragi la greu pana sa ii omori (ZAKUSKA!) pana la cei mai duri cowboy de prin desert, si aceeia fiind hibrizi, jumate om jumate roboti, soldatii Autoritatii. Cine e Autoritatea asta? Ei bine, dupa marele asteroid care bla bla bla, trebuiau sa supravietuiasca si niste lideri insetati de putere, ca dupa dezastru sa inceapa sa isi creeze propria comunitate. Ei bine, acestia ar fi principalii antagonisti, care au drept tinta (pe cine credeti), pe bebelusii capsulelor, si inevitabil, tu trebuia sa fii unul dintre ei.
Cu bolidul prin desert
id sunt si vor ramane primii inventatori ai FPS-ului si, pentru a-si mentine locul, trebuie sa vina cu lucruri inavatoare. La capitolul gameplay, Rage se descurca cel mai bine. Primul lucru care sare in ochi este faptul ca au combinat genul FPS cu Racing-ul. Pusca si masina (plata, ce gamer eram odata) sunt principalele scule folosite in Rage. Sa o iau cu arsenalul. Armele sunt multe si diverse (ca doar ce-ar fi un FPS fara arme). Revolver, sniper, shotgun (double barrel si semiautomata) arpaleta, clasicul assault rifle (care seamana mai mult cu un AK daca ma intrebati pe mine), RPG, SMG futurist, si o satana de mitraliera rotativa care rupe tot in jurul ei. Armele le poti upgrada cumparand anumite piese de la magazin, insa nu o mare tehnica. Cate o piesa la fiecare arma daca imi amintesc bine. Partea faina este ca fiecare arma arme mai multe tipuri de gloante. Ce-a mai tare ramane arpaleta din acest punct de vedere. Sageti normale, sageti electrice (nenorocesti hoarda de dusmani care calca prin balti) sageti de controlat mintea, damn funny! Normal ca fiecare tip de gloante merge diferit la fiecare dusman. Normal ca omori un bandit din clanul Ghost fara prea mare bataie de cap, cu glonte din metal, insa un baiat de-al autoritatii e mai greu de pus la pamant, si iti trebuie gloante mai sofisticate. Daca va gandeati la arme, sa stiti ca avem si de alea secundare, care le folosesti doar prin apasarea butonului LB. Diversitate si aici lume. Masinute cu remote control care explodeaza la o apasare de buton, robotei gen paianjen care se dovedesc un bun camarad cand esti singurel, mitraliere automate, grenazi, dar cel mai tare ramane wingstick-ul, un fel de bumerang care rupe capete (la propriu). Majoritatea armelor secundare (exceptand wingstick-urile si grenazile) sunt facute din mai multe piese pe care le aduni din misiuni sau le cumperi de la magazin. Limita este de 99 pentru fiecare deci... . Dupa cum cred ca v-ati dat seama Rage este un joc openworld. Poti face si imisuni secundare. Favoritele mele sunt cele care se gaseau pe Jobs Board-ul din Wellspring (un orasel). De asemenea poti face misiuni de livrat colete, misiuni de a distruge talhari de prin afara oraselor, si ocazionalele misiuni pe care le faci pentru cetateni aflati la ananghie, peste care ai norocul sa dai. Ce-a mai tare faza e spectacolul de televiziune Mutant Bash TV. E un fel de coloseum in care trebuie sa omori mutanti cu conditia sa... supravietuiesti, de-a lungul celor 4 mape, fiecare avand un decor nou si amuzant. Plus ca aici primesti ce-i mai mult gologani.
Cum e un joc openworld, ai un taritoriu mare prin care trebuie sa calatoresti de la orasel la barlogul dusman, sau la alt obiectiv, (de obicei in oras tot ce faci este sa cumperi chestii noi, sau sa participi la curse. Deci nu vei petrece prea mult timp pe acolo). Calatoria prin Wasteland o vei face cu masina. Exact. In joc de vei folosi masina la greu. Si cum masina este folosita, cursele nu au cum sa lipseasca. Asa ca exista si un stand special unde alegi sa faci curse (Racing, checkpoint, combat race, rocket combat race). Dupa finalizarea curselor vei primi asa zisele carduri de condus, pe care le poti cheltui pentru a upgrada masina cu mitraliere, lansator de rachete, roti smechere, motor mai rapid, nitro mai puternic, etc, si credeti-ma, veti avea nevoie. Cu toate upgradurile poti spune ca devii spaima talharilor. Mecanica diriving-ului se aseamana foarte mult cu Motorstorm. In caz ca nu stiti jocul, o spun direct. E FAIN. Ideea cu introducerea racing-ului a fost chiar buna. De asemena ai la dispozitie si niste rampe naturale, unde stau niste robotei de straja. Doar atat va spun. Nu fiti baieti cuminti.
In fiecare oras exista cate o taverna, unde ar fi principalul loc de socializare. Acolo ai ocazia sa incerci mai multe minigame-uri. Cel mai raspandit e cel de carti. Ceva gen Yu-Ghi-Oh, sau Duel Masters intr-o forma mai simpla. De asemena poti incerca si jocul clasic cu... cutitul care trebuie plimbat printre degete fara sa te tai (daca as sti si cum se numeste). Mai este si un fel de joc cu zaruri, ceva gen Monopoly, si un joc de tinut ritmul cu o chitara.
AI-ul e cum ar trebui sa fie... Inteligent. Stie sa faca miscari complicate, sa foloseasca spatiul si elemtele din apropiere, mai ales cei care nu au arme, stiu sa faca miscari inteligente (cati draci am putut avea dupa ce la prima intalnire cu un mutant, am consumat un incarcator de shotgun). Cei inarmati stiu sa foloseasca cover-ul, sa il schimbe intr-un mod inteligent, au tactici, flank-ing. Treburi bune aici. Si de asemena NPC-urile personajelor sunt... WOW. Fac un Acting de te lasa cu gura cascata. Asa da. Insa partea proasta este ca universul din rage ajunge abia la un sfert din potentialul pe care il avea. Pur si simplu mergi si te uiti prin jur, si iti spui ca asta putea fi o capodopera. Dar nu... E facut in graba. Si nu au avut motiv, deoarece de 4 ani jumate lucreaza la el. Si finalul... WTF ?! Asta e tot? Pe hard in doar 13 ore jumate si asta e tot? E bunicel, dar putea fi divin. Ce naiba? Potential irosit la greu. Si inca ce potential. Cum rar intalnesti. Putea foarte usor sa aiba un titlu de joc al anului. Dar nu...
Apocalipsa in FULL HD
Full HD 1080p. Din acest punct de vedere (grafica), jocul o duce bine. Peisajele arata bine. Ce sa mai, apocalipsa arata chiar fain pe motorul grafic id Tech 5. Ca orice joc, are si el ceva neajunsuri. Unele texturi sunt sapalacite, si facute in graba (again). Dar in principal sunt cele carora nu le dai atentie, cum ar fi cutii, birouri, scari, etc. Umbrele arata bine, se vede ca s-a lucrat binisor la grafica. Dupa cum va puteti da seama, grafica jocului are o tenta spre grafica gen animatie. Se descurca frumos. Ii da o umra artistica. Asta pe PC si Xbox, deoarece, din cate am inteles, versiunea de PS3 va afisa o rezolutie doar de 720p, in timp ce pe Xbox, 1080p. De asemena, jocul mai are o mica problema cu pop-uping-ul texturilor, ce-i drept, mai mare un pic pe PS3. Insa niciuna nu intrece PC-ul. Da, l-am testat si pe PC. Cu un patch sanatos de 1GB lansat de curand, totul se rezolva. Asta e bine. Oricum ar fi, veti avea parte de atmosfera Rage pe toate cele trei platforme. Si e in mare parte adevarat, avand in vedere ca l-am testat pe toate trei. Insa Xbox-ul (pe care l-am jucat si terminat) are ceva in plus fata de celelalte. Pentru ca da, producatorul a si spus ca se concentreaza mai mult pe Xbox.
Branza buna in burduf de caine
Jocu e bun. Mi-a placut. A fost chiar fain. Insa in acelasi timp, a aratat doar un sfert din ce putea. Totusi sunt anuntate DLC-uri. Sa speram ca o sa fie bune de ceva. Dezamagitor... Foarte. Si imi era frica ca asa se va intampla, si asa s-a intamplat. Ce pot spune... incercati-l, e bun, dar putea mult mai mult. Sfarsitul... parca nici nu ar fi sfarsit. Si cat potential. Insa... 13 ore jumatate este destul de acceptabil. La easy, dar la hard cu toate side mission-urile terminate... Mda.
Pe scurt: Un joc bun care ar fi putut foarte bine sa fie de 4x mai bun. Potential mare irosit. Chiar si asa ofera o experienta buna. Jucati-l, merita, dar putea mult mai mult. Gameplay-ul si grafica raman punctul forte al acestui joc.
Alternativa: Borderlands. Un joc, bun pe care din pacate nu l-am butonat decat vre-o cateva ore. Seamana destul de mult dupa parerea mea. Cu exceptia ca Borderlands si-a atins potentialul. Si daca vreti un joc pentru mecanica de racing, incercati Motorstorm, exclusiv PS3 PS2 PSP din pacate.
Bune:-Wasteland Rele:-Wasteland
-Gameplay-ul divers, ai de unde alege -Povestea
-Grafica lucrata cu simt de raspundere -Open wordl cam gol
-AI, well... inteligent -Ceva texturi neingriite
-Potential mare -Potential mare... irosit
Nota mea: 7.4
Merita un sequel, insa unul lucrat cum se cuvine. Pana atunci asteptam DLC-uri.